Projekta nr. 9.2.4.2/16/I/006 „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Līvānu novada iedzīvotājiem” ietvaros jūlijā, oktobrī un novembrī notiks bezmaksas praktiskās veselīga uztura pagatavošanas nodarbības gan Līvānu pilsētas teritorijā, gan arī pagastos, kuras aicināts apmeklēt ikviens veselīga dzīvesveida piekritējs vai arī ikviens, kurš labprāt pievērstos veselīgam dzīvesveidam.
Nodarbības vadīs Ināra Liepiņa - Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja un pieredzes bagāta pavāre. Nodarbībās tiks vērstas uz veselīga uztura ieradumiem, kā ar uztura palīdzību kontrolēt svaru un izvairīties no dažādām slimībām, piemēram, paaugstināta asinsspiediena un cukura diabēta. Praktiskajās nodarbībās tiks gatavoti 3-4 ēdieni no iepriekš sagatavotiem produktiem, kurus nodrošinās nodarbību vadītāja. Ikviens varēs uzdot sev interesējošus jautājumus par uzturu, par ēdieniem, ko labāk izvēlēties uzturā, ar ko var aizstāt cukuru saturošus ēdienus u.tml.
17.jūlijā
14.00-16.00 Rožupes pamatskolā, Skolas ielā 2, Rožupē - nodarbības pieaugušajiem
16.30-18.30 Sutru kultūras nama telpās, Uzvaras ielā 5,Sutros - nodarbības pieaugušajiem
18.jūlijā
11.00 – 13.00 Rudzātu pagasta pārvaldē, Miera ielā 1, Rudzātos - nodarbības pieaugušajiem
14.00-16.00 Turku saieta namā, Gavartienes ielā 1, Turkos - nodarbības pieaugušajiem
19.jūlijā
11.00 – 13.00 Līvānu uzņēmējdarbības atbalsta centrā, 1.stāvā, Domes ielā 3, Līvānos - nodarbības pieaugušajiem
14.00-16.00 Jersikas pagasta pārvaldē, Liepu ielā 5, Upeniekos - nodarbības pieaugušajiem
Jūnijā tika aizvadītas jau 7 nodarbības Līvānos un novada pagastos, kurā tika gatavoti veselīgi ēdieni. Viens no tiem bija lupstāja pesto, ar kura recepti arī dalījās nodarbību vadītāja Ināra Liepiņa.
Lupstāja pesto
Nepieciešams:
Lupstāja lapas
1 citrons
2 ķiploka daiviņas
Sāls, pipari, garšvielas
Augu eļļa
Krēmsiers bez piedevām
Siers
Pagatavošana:
Blenderī liek 1-2 lielas saujas lupstāja lapas, pievieno divas ķiploka daiviņas, sāli, melnos piparus. Pievieno 1-2 ēdamkarotes citrona sulu, nedaudz augu eļļas pēc izvēles (olīveļļa, vīnogu kauliņu eļļa, auksti spiesta rapšu eļļa). Iegūto masu sablenderē. Pievieno 1-2 ēdamkarotes svaiga krēmsiera bez piedevām un nedaudz sarīvētu cieto sieru (parmezāna, čedara vai kādu citu). Iegūto masu atkal sablenderē. Masai jābūt biezai, smērējamai, zaļā krāsā. Pēc garšas pievieno sāli, piparus vai citronu sulu, lai ir sabalansēta garša.
Vairāk informācijas:
Kristīne Šņepste
Līvānu novada domes
Projekta vadītāja
e-pasts: kristine.snepste@livani.lv