Lauku ziņas

Zinātniskais institūts Baltic Studies Centre (BSC) sadarbībā ar Latgales reģiona attīstības aģentūru un Latgales uzņēmējdarbības centru aicina Jūs uz zinātniski - praktisku semināru, kura mērķis ir diskutēt par mazo saimniecību un mazo pārtikas uzņēmumu lomu reģiona attīstībā un ilgtspējīgā pārtikas nodrošinājumā.

.

Seminārā diskutēsim:

(i) Kāds ir mazo saimniecību devums reģiona apgādē ar pārtiku, sevišķi Latgalei raksturīgās produktu grupās?

(ii) Kādi ir mazo saimniecību un nelielo pārstrādes uzņēmumu galvenie tirgus kanāli?

(iii) Kāds ir mazo saimniecību un pārstrādes uzņēmumu nākotnes potenciāls Latgalē un kā to labāk novērtēt un izmantot.

Seminārā BSC pētnieki dalīsies atziņās un rezultātos, kas gūti mazo saimniecību un pārstrādes uzņēmumu pētījumā Latgalē Eiropas Savienības (ES) pētnieciskā projekta SALSA ietvaros. Semināra gaitā formulēsim arī politikas priekšlikumus mazo saimniecību un pārtikas uzņēmumu efektīvākam atbalstam, kas tālāk tiks izmantoti rekomendāciju izstrādē Zemkopības ministrijai un Eiropas Komisijai 2020. – 2027. Plānošanas perioda atbalsta mehānismiem.

 

Seminārā aicināti piedalīties zemnieki, mazo pārstrādes uzņēmumu vadītāji, lauksaimniecības organizāciju pārstāvji, Latgales pārvaldes organizāciju specialisti, LLKC speciālisti, finanšu institūciju pārstāvji, žurnālisti.

Seminārs notiks Daugavpilī, Daugavpils novada kultūras centrā “Vārpa”, Dobeles ielā 30, 2018. gada 12. septembrī, plkst. 10.00 - 14.30

Semināra vadītājs: Māris Bozovičs, Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors

Darba kārtība

9.30.00-10.00 Ierašanās un dalībnieku reģistrācija

10.00-11.15 Pārskats par ES pētnieciskā projekta SALSA rezultātiem un mazo saimniecību un pārstrādes uzņēmumu atbalsta iespējām Latgalē: referāti, jautājumi un

atbildes

Latgales mazo saimniecību un mazo pārtikas uzņēmumu situācija tirgū

Emīls Ķīlis, Baltic Studies Centre pētnieks

Vietējie produkti, kulinārais mantojums un tā ekonomiskās izmantošanas ceļi

Tālis Tisenkopfs, Baltic Studies Centre vadošais pētnieks

11.15-12.30 Darbs tematiskās grupās: diskusija, komentāri, priekšlikumi

Piens: Mazo saimniecību situācija un iespējas piena nozarē

Moderators: Tālis Tisenkopfs, Baltic Studies Centre vadošais pētnieks

Kartupeļi: Mazo saimniecību situācija un iespējas dārzeņu audzēšanā 

Moderators: Emīls Ķīlis, Baltic Studies Centre vadošais pētnieks

Medus: Mazo saimniecību situācija un iespējas medus un augļu ražošanā

Moderatore: Anda Ādamsone-Fiskoviča, Baltic Studies Centre pētniece

Graudi: Mazo saimniecību situācija un iespējas graudkopības nozarē

Moderators: Miķelis Grīviņš, Baltic Studies Centre vadošais pētnieks

12.30-13.00 Pusdienas un kafija.

13.00-14.15 Latgales reģiona pārtikas sistēmas analīze no mazo

saimniecību un mazo pārstrādes uzņēmumu perspektīvas. Pārvaldības un politikas priekšlikumu formulēšana

Moderators: Tālis Tisenkopfs, Baltic Studies Centre vadošais pētnieks

14.15-14.30 Kopsavilkums un semināra noslēgums

Gaidīsim Jūs seminārā, lai brīvā un radošā gaisotnē pārrunātu Latgales lauksaimniecībai un kopējai attīstībai svarīgus jautājumus!

Savu apstiprinājumu dalībai seminārā, lūdzu, veiciet līdz 10. septembrim, reģistrējoties saitē:

https://goo.gl/forms/C8vDHR0SkHnNrryF3

Organizatorisku apsvērumu dēļ semināra dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc lūdzam

reģistrēties savlaicīgi.

Kontaktpersona: Andris Kucins, Latgales uzņēmējdarbības centrs, tālr. 65423801, e-pasts: andris.kucins@lpr.gov.lv

Plašāk par SALSA projektu: /sites/livani/files/article/lv_5517/SALSAZinulapa1_2017Okt.pdf