Līvānu novada iedzīvotāji piedalās veselīga uztura nodarbībās
Līvānu novadā norisinājušās divas veselīga uztura nodarbības – Rudzātos un Līvānu pilsētā. Pasākuma laikā apmeklētājiem bija iespēja uzzināt, kā no lētākiem pārtikas produktiem pagatavot veselīgu un gardu maltīti, kā arī uztura speciālista vadībā pagatavot divus ekonomiskus un veselīgus ēdienus. Tika gatavoti veģetārie salāti, kuru pamatā izmantoti turku zirņi, kā arī vegāniskās šokolādes putas ar akvafabu – tas ir turku zirņu ūdens, ko var saputot līdzīgi kā olu baltumu. Abu ēdienu pamatā ir ekonomiskais pārtikas produkts – turku zirņi.
“Dārgākie produkti ir zivis un gaļa, bet pākšaugi ir daudz ekonomiskāka opcija, tādēļ mēs šodien mēģinām, kādā veidā pākšaugus var pagatavot, lai tas nav parastais sautējums, bet lai ir citādāka, interesantāka interpretācija,” skaidro uztura speciāliste Anete Platace.
Salātu pagatavošanā majonēzes un krējuma vietā tika izmantots turku jogurts, kas tika sajaukts ar sinepēm, zaļumiem un garšvielām, tādā veidā radot kaut ko līdzīgu majonēzei, tikai daudz veselīgāku. Savukārt saldā ēdiena pamatā – saputots turku zirņu ūdens un izkausēta šokolāde.
“Mēs iemācāmies aizstāt gaļu ar olbaltumvielām bagātiem produktiem, ar zirņiem, kas ikdienā mums nav pieņemts, jo pārsvarā olbaltumvielas uzņemam ar gaļu, bet šeit ir veselīgs produkts, rezultātā veidojas garšīga uzkoda,” stāsta nodarbības dalībniece Gunta. “Es šodien iegādāšos vajadzīgos produktus un iešu mājās iepriecināt vīru, lai viņš arī iemācās gaļu aizvietot ar citiem produktiem.”
Pasākumu pozitīvi vērtē arī Elvīra: “Es vispār interesējos par ēdienu, daudz ko jau es zināju, bet bija arī lietas, ko es nezināju.”
Nodarbībai bija ne tikai praktiskā, bet arī teorētiskā daļa, kurā uztura speciāliste Anna Krasikova stāstīja par veselīga un sabalansēta uztura pamatiem un to, kā ietaupīt, pērkot pārtikas produktus veikalā. Bezmaksas nodarbības tika organizētas, īstenojot projektu “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Līvānu novada iedzīvotājiem”.